Bare en ridehest

Video
Gerpla og Göldrun

Gerpla og Göldrun

Da jeg boede på Island, fik vi ofte unge, meget lovende hopper ind, som skulle tilrides, fordi de skulle sælges, som regel til meget fair priser. Og var jeg velhavende, ejede jeg en snes top 1. klasses hopper i dag, for jeg forelskede mig i mange af dem. Men jeg havde allerede en del heste, og skulle ikke have flere…
Gerpla frá Ási 1 var sådan en hoppe.

Jeg tilred hende i 2002 som en af fem heste i tilridningsprøven til Félag Tamningamanna(beriderforbundet). Jeg blev straks vild med hende, hun var rigtig flot, lydhør og arbejdsvillig. Dagen, hvor jeg skulle aflægge prøve, stormede det voldsomt, men prøven kunne ikke udsættes, så jeg red hende i hvinende modvind frem og tilbage. Jeg var nervøs på grund af prøven, men hun var totalt cool og fokuseret. Vi bestod selvfølgelig, og dommerne syntes, hun var meget spændende 4-års.

Gerpla var ret lovende, og avleren ville alligevel ikke helt sælge hende. Vi viste hende derfor til efterårskåring efter 2-3 måneders mere træning, men hun var ikke helt klar og scorede kun 7.63.

Gerpla i toptræning

Gerpla i toptræning

Året efter kontaktede ejeren mig. Jeg skulle hjælpe ham med at sælge Gerpla.
Hun var blevet lagt i pas nogle gange, og ejeren havde overvejet at kåre hende igen. Men inden havde hun været ude hos en anden træner. En af hans arbejdspiger havde prøvet hende, og han havde vurderet, at hun bare var en fin ridehest.
I løbet af de næste par måneder uddannede jeg hende videre for at sælge hende, og hun blomstrede op og udviklede sig enormt i processen. Jeg blev meget vild med hende – igen, og der var ingen vej tilbage. Jeg købte hende som min konkurrencehest, da min konkurrencehoppe var sat i fol.

Gerpla viste hele tiden mere og mere af sit potentiale, og i foråret da hun var seks år, besluttede jeg at prøve selv at kåre hende. Hun endte i 1. klasse med 8.19 for rideegenskaber og en kvalifikation til Landsmót i avlen. Jeg har aldrig været så nervøs, som da jeg skulle vise hende til Landsmót…

Hun nåede også at gå lidt stævner på Island, blandt andet Reykjavíkmesterskaberne, hvor hun var i finalen, og så har hun og jeg kvalificeret os til Fjórðungsmót. Da Gerpla var otte og ved at være rigtig god til stævnerne, flyttede jeg tilbage til Danmark. Så efter hun havde fået sit første føl, Göldrun, overlod jeg træningen af hende til en veninde på Island.
Efter Gerpla kom til Danmark har hun givet mig to føl:

Náttar

Náttar efter Víglundur frá Feti

Sigurlína efter Hnokki frá Fellskoti

Sigurlína efter Hnokki frá Fellskoti

Náttar frá Sumarstaðir
og Sigurlína fra Skovhøj

Gerplas afkom har vist taktren, åben tølt, supergod holdning og løft og pas.
Hun er selv villig, men med nemme adskilte gangarter og en fantastisk udstråling. Se video

Da Gerpla var fem år, red min veninde og hendes kæreste nogle heste for mig i en uge, fordi jeg var i udlandet. Kæresten var nybegynder, men red på Gerpla, som han synes var en fed hest. Parret blev meget overrasket, da hun kom i første klasse foråret efter, for de troede ikke, en første klasses hest kunne være nem at ride…

 

2 thoughts on “Bare en ridehest

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s