Avlerhjerne

Standard

Som islandshestefan er den bedste tidsrøver, udover hestene, Worldfengur – og dér bruger jeg, indrømmet, rigtig meget tid.
Jeg tjekker afstamningen på en spændende hest til et stævne, til en kåring eller på min venindes nye hest, men jeg bruger allermest tid på Worldfengur, når jeg skal vælge hingst til mine hopper.

Hugsýn IS2009201146

Hugsýn IS2009201146

Da vi red heste til kåring på Island tilbage i starten af nullerne, måtte man vente helt til kåringen var slut med at få sit blad med kåringskaraktererne. Det kunne ofte være en pirrende ventetid, for var dommerne nu positivt stemte eller ej..? Det positive var, at alle sad og så på, indtil det var ovre. Men jeg havde ikke adgang til at se andres kåringer nogen steder.

Så kom Worldfengur (en database over de islandske heste). I starten brugte vi det mest til kåringerne, for nu kunne vi gå ind i klubhuset hos den klub, som afholdt kåringen. Her stod der en computer, man kunne logge på og se kåringsresultaterne, så snart de var blevet tastet ind. Ofte hørtes glade råb eller bandeord derindefra, alt efter tallenes værdier.

Hugsýn IS2009201146

Hugsýn IS2009201146

Efterhånden begyndte jeg også at tjekke op på andre hestes kåringer, salgsheste, afstamning og den slags. I dag kan jeg slet ikke undvære Worldfengur, så det er godt adgangen er ubegrænset, for i starten havde man kun 100 besøg på ét år…

Når jeg skal vælge en hingst, så kigger jeg på kåring, afstamning og først til sidst på bluppen.

Men det allervigtigste for mig er, hvad jeg selv ser: ‘taler’ den her hingst til mig, har den udstråling, vilje og glæde, kan jeg lide dens bevægelsesmønster? Jeg bruger meget sjældent en hingst, jeg ikke har set ‘live’, eller på anden måde har relationer til enten ved at kende mor og far eller søskende.

Ind imellem når jeg snakker med fritidsavlere som mig selv, er de ikke altid helt afklarede med deres avlsmål, altså hvilken type hest de vil avle? Skal det være til stævner, ture, avl, familien eller salg? Måske er de vilde med den der smukke men meget villige hingst, der vandt til Worldtølt, men de vil gerne avle til familien.
Så hvad er mit mål med at avle?

Dagsbrún_trav

Dagsbrún IS2008201146

Mine heste skal først og fremmest være til mig. De skal bruges til konkurrence, fordi det, synes jeg, er sjovt. Nogle af dem skal indgå i avlen, og så skal de også være fede rideheste, så jeg også kan tage en god skovtur med mine veninder ind imellem.

Idealet for mig er, at mine heste har udstråling, godt sind, flotte bevægelser på stævneniveau og gode gangarter med meget god tølt og helst med store skridt, hvor de bruger sig igennem kroppen. Farve og størrelse er ikke så vigtig, men jeg er ikke så vild med helt store heste altså 146-150 cm, og kan jeg få en fin farve, så er det et plus.
Men begge mine 1. klasses hopper er røde, så det er tydeligvis ikke farveavl, jeg satser på.

Hvad bygningen angår, så er mit ideal hals/skulder på 8.5-9, benkvalitet på minimum 8, og også gerne gode hove og flotte proportioner. Ryg/kryds er noget underligt noget. Jeg har set en hest med 6.5 for ryg få 9 for tølt, så det går jeg ikke så meget op i, og mine hopper har 8 og 8.5 for den del.

foto-148

Grímur IS2006186644

Til Gerpla i år har jeg brugt Stald Gavnholts hingst Grímur frá Efsta-Seli. Han har 9 for hals og benkvalitet og 8.5 for proportioner – en flot letbygget og velrejst hingst med stærke ben.
Der er et par minusser ved ham, han har ‘kun’ 8,5 for tølt og 7 for trav. Traven er stor bare ikke så hurtig, perfekt til banerne, og tølten er flot traktren med meget løft. Grímur er ikke en decideret ‘jordfræser’, mere en hest med enorm x-factor. Men han har 8.5 for pas, og jeg vil gerne have en god pas, der ikke ødelægger de andre gangarter.
Oven i hatten har han 9.5 for skridt. En villig hest, der kan skridte, lækkert!

Gerpla i toptræning

Gerpla IS1998286572

Udover Grímurs kåring som er et øjebliksbillede med nogle tal på, så har jeg set ham under rytter, og han er imponerende. Men det, der også har overbevist mig, er, at jeg har set flere af hans afkom, og de er superflotte med meget udstråling. På afstamningssiden har han en afkomskåret far og en førsteklasses mor med kårede afkom. Det betyder meget for mig, at hingsten har andre godt kårede søskende.

Uanset hvilken type hest man vil avle, så er der til syvende og sidst ikke nogen sikker metode, for man må også have heldet på sin side, hvis man skal avle drømmehesten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s