Bøj stræk bøj stræk – øvelser for hesten

Standard

Igennem tiden har jeg fået flere forskellige øvelser som skulle strække og smidiggøre mine heste på forskellige leder og kanter. De er alle fra forskellige uddannnede hestekiropraktorer her og på Island. Jeg har udvalgt nogle, jeg har noteret mig, er gode for mine heste. Men ikke alle øvelser er for alle heste, der må man prøve sig lidt frem.
Husk, at hesten også lige skal lære øvelserne at kende. God fornøjelse :o)

Øvelse 1 Stræk forbenene
IMG_1021IMG_1022Grib fat i hoven, løft den nænsomt fremad og lad hesten strække benet helt op i skulderen. Se godt efter forskellen fra billede 1 til billede 2, hvor hun uden tvang har givet efter og strækker helt benet ud af sig selv, så skulderen er kommet nedad og fri. Gentag med det andet ben.

 

 

 

Øvelse 2 Stræk siderne

IMG_1009IMG_1011Hav en lækker godbid i hånden. Vis hesten den og før derefter roligt hånden tilbage mod bagbenet med godbidden, og lad hesten følge din hånd helt tilbage til hasen, så den strækker modsatte side, ryggen og halsen godt ud, før den får godbidden.

Øvelse 3 Stræk ryggen

IMG_1013IMG_1016Igen hav en lækker godbid i hånden, vis den til hesten og før den roligt ned mellem benene på hesten og bagud, sørg for at holde hånden under maven, så hestens hoved kommer ind bagved forbenene, og den rigtigt strækker ryggen, før den får godbidden.

 

 

 

Øvelse 4 Løsn ryggen

IMG_1000Grib fat i halen lige under haleroden. Træk forsigtigt bagud, til du kan mærke hesten trækker let imod. Det må ikke gøre ondt eller være ubehageligt. Se på billedet, hvordan hesten strækken sig let fremad. Hold halen kort 10 sekunder. Hvis din hest ikke bryder sig om øvelsen, skal du ikke bruge den.

Jeg ved helt ærligt ikke, om en kiropraktor ville anbefale denne øvelse i dag, men jeg fik den for ti år siden på Island og den har hjulpet flere heste. Blandt andet min gamle konkurrencehoppe, der aldrig var lige så god, hvis jeg glemte at bruge den, inden vi trænede.

Øvelse 5 Løsn halen

IMG_1002 1IMG_1001 1Har du en hest, der klemmer halen, når du rider, er denne øvelse god. Grib fat i haleroden og drej halen forsigtigt rundt først med uret, og bagefter mod uret, fem til ti runder hver vej.

 

 

Øvelse 6 Mærk bagparten

IMG_1005 1IMG_1006 1Nogle heste har ikke så god følelse med deres bagpart, denne øvelse hjælper dem med at blive bevidst om bagparten. Krum fingrene og krap dem nedad lænden, lidt ligesom at spille på klaver med alle ti fingre. Tryk så meget, at hesten reagerer med at trække bagparten lidt til sig.

One thought on “Bøj stræk bøj stræk – øvelser for hesten

  1. Mette

    God oversigt og forklaring af strækøvelserne 🙂
    Jeg plejer at bruge en af de der slik/mineral dåser, sol hesten er pjattet med, med dem holder hesten strækket lidt længere.
    Til øvelsen med stræk til hver side er det vigtigt at hestens hoved holdes lodret, altså så den ikke hælder hovedet (som den gør på billederne). Jeg plejer at stille mig ved hestens forben, med ryggen til forbenet, og fører godbidden rundt om mig, lidt lavt, derved strækker hesten halsen, samtidig med at hovedet er i lod (håber det giver mening :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s